IntroductieZoals iedere drummer wel weet, wordt een groot deel van de sound bepaald door de vellen. Omdat de hoeveelheid opties misschien wat overweldigend kan zijn, leg ik je graag uit waar de grootste verschillen zitten! De standaard fabrieksvellen die bij een drumstel meegeleverd worden zijn vaak niet al te best. Fabrikanten houden dit bewust zo goedkoop mogelijk. Omdat er zoveel opties en persoonlijke voorkeuren zijn, is het simpelweg onmogelijk om de juiste keuze te kunnen maken voor iedereen. Daarom investeren ze hier dus niet in. "Je drumstel gaat dus met goede vellen ook meteen veel beter klinken." Alle trommels op moderne drumstellen hebben aan beide kanten een vel. Het vel bovenop noemen we het bovenvel, of slagvel. Dit vel bepaalt kwaliteiten zoals de "attack" (hoe snel het geluid opbouwt naar zijn piek), de klankkleur en de toonhoogte. Het vel onderop noemen we het resonantievel, of ondervel. Door mee te trillen met het slagvel, zorgt het resonantievel ervoor dat beide vellen langer in beweging blijven. Het ondervel heeft daarmee vooral een effect op de "sustain" (hoe lang de trommel doorklinkt), en de resonantie (hoe 'rijk' de toon aanvoelt). Het effect van verschillende type drumvellenEen interessante afweging is die tussen Coated en Clear drumvellen. Kort samengevat:
Je kunt ook kiezen tussen vellen met verschillende Diktes. Het effect hiervan is:
De keuzeDe keuze is natuurlijk afhankelijk van je smaak, genre en speelstijl. Wel kan ik aanbevelen om voor de resonantievellen altijd enkellaags vellen te gebruiken. De dikte in 'mil' (duizendsten van een inch) wordt ook vaak vermeld zodat je een idee krijgt van de dikte van het vel. In het onderstaande overzichtje van de Remo website kun je de eigenschappen van het drumvel bekijken. Dan heb je nog vellen met een dempsysteem erin. Deze verminderen de hoogste tonen. De meest gebruikte zijn: Remo Pinstripe of Powerstroke en Evans EC2 of voor de snaredrum de Evans Dry. Als ondervel voor de snaredrum gebruik je altijd speciale extra dunne vellen, ook wel Hazy genoemd.
Als afsluiting nog wat tips voor een goede basis!Tip 1 Zet het voorvel/resonantievel van de basdrum niet te slap. Als je deze hoger stemt wordt de sound vetter en voel je de basdrum zelf ook beter. De sound krijgt meer luchtdruk. Heerlijk als je deze basis voelt om op te spelen. Tip 2 Als je last hebt van het mee resoneren van je snarenmat met je tom, zit je in dezelfde Frequentie. Het eenvoudigste is dan om de spanning van het ondervel van je snaredrum anders te stemmen. Als je de 4 spanbouten bij je snaartapijt iets losser zet, zal dit probleem vaak meteen opgelost zijn. Vergeet daarna niet om je snaretapijt iets losser te zetten, omdat deze hierdoor automatisch te strak komt te staan. Tip 3 Wil je je snaredrum zo vet mogelijk laten klinken? Kies dan voor dikke vellen, in plaats van laag stemmen. Tip 4 Een trom mag best leven, zeker als je in een band speelt! De overige instrumenten halen al heel veel resonantie weg, dus sta open voor een open toon, en probeer zo min mogelijk te dempen. Laat je drumstel leven. Daar is het ook voor bedoeld. Als de toon mooi natuurlijk uitsterft, is deze haast nooit te lang. Gitaristen, bassisten en pianisten spelen ook lange tonen. Als deze instrumenten goed gestemd staan, worden ze ook niet als vervelend ervaren. Een goed gestemd drumstel met een lange klank zal ook zeker geen problemen geven. In tegendeel, het maakt het geheel juist muzikaler. Kom het zelf ervaren!Wil je zelf nieuwe vellen uit komen proberen, of wil je de bovenstaande tips zelf toe gaan passen, schrijf je dan in voor de workshop!
|
AuteurHallo, ik ben Wim Breugelmans. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring als drumspecialist, en bijna iedere dag leer ik weer nieuwe drummers kennen die vaak hetzelfde advies zoeken over het stemmen van een drumstel. Locatie Work-shopDe Suite
Burgerhoutsestraat 23 4701EK, Roosendaal |